25 Ekim 2011 Salı

GPS ve NAVİGASYON SİSTEMLERİ NASIL ÇALIŞIR



Arkadaşlar GPS ingilizce bir kelimedir açılımı ise , Global Position System (Küresel Konumlama Sistemi) yani baş harflerinden oluşmuş bir kısaltmadır. Askerî amaçlı kurulan bir sistemdir. peki bu sistemin amacı nedir ,düzenli olarak kodlanmış bilgiyi gönderen uydu sistemidir. yani uydularla arasındaki mesafeyi ölçerek Dünya üzerindeki kesin yeri tesbit eder.



Arkadaşlar GPS ve navigasyon sistemini birlikte incelemek daha uygun olur sanırım . Navigasyon, bir noktadan başka bir noktaya gitmek için en uygun yolu bulan cihazdır. Navigasyon cihazı  Dünyanın çevresinde dönmekte bulunan 24 adet uydunun gönderdiği sinyalleri toplar ve  konumumuzu hesaplar. bunun yanı sıra sayısal haritalar sayesinde bu noktaların bize görsel olarak gösterildiği güzel bir sistemdir. vve bize en kısa ve en kestirme yolu hesaplar. Ayrıca yolculuk sırasında hem sesli hem görüntülü olarak bizi yönlendirir. Cihaza entegre edilmiş  sayısal haritalar,bizim  anlık olarak nerde bulunduğumuzu gösterir. Özellikle günümüzde, otomobillerde kullanımı yaygındır.  
Günlük hayatta GPS ve Navigasyon sistemlerinin birbiriyle aynıymış gibi kullanıldığını görüyoruz. ancak GPS, navigasyonun bir alt dalıdır. GPS uyduları uzaydan bu sistemlere sinyal gönderir. Navigasyon sistemleri yalnızca sinyali alır, dışarıya herhangi bir sinyal vermez.
Günümüzde etkin olan 24 GPS uydusu varmiş ve bu uydular Amerikan Hava Kuvvetlerine aitmiş. Bu uyduların her biri dünyaya  aynı anda sinyal gönderirler. Bu gönderilen sinyaller navigasyon sistemlerince algılanır ve haritada adres ve koordinatlar olarak yansır. Gösterilen yere göre haritalardaki detaylar değişebilir . Yüklü olan haritaya bağlı olarak bazı yerlerde yalnızca 20 metre ötesini gösterilirken, bazı uğrak yerlerde detaylı bir harita çıkartılabilir.

Arkadaşlar Sistemin tam olarak çalışabilmesi için aracın bulunduğu yerin açık alan olması ve sinyallerin başka bir engel tarafından kesilmemesi gerekir. Örnegin Ormanlık arazilerde ve gökdelenlerin fazla olduğu yerleşim birimlerinde navigasyon sistemleri hızlı çalışmayabilir. arkadaşlar umarım yeterli bilgi vermişimdir. saygılarımla :)

Hiç yorum yok: