






ARAÇLARDA GÜVENLİK SİSTEMLERİ
Karayoluyla taşımacılığın temel amacı insanları ve eşyaları bir yerden bir yere güvenli bir şekilde taşımaktır.Karayolu ile (özellikle otomobillerle) şehirlerarası ve şehir içi ulaşımda hayatımıza büyük kolaylık getirmiştir.Ancak avantajı olduğu kadar dezavantajları da bulunmaktadır.Özellikle ülkemizde trafik kazaları büyük bir problem haline gelmiştir.
Trafik kazası her ne şekilde yapılmış olursa olsun taşıtlarla yapılmaktadır.Bu yüzden araçlara kaza riskini en aza indirmek için yararlı görülen bazı güvenlik sistemleri geliştirilmiştir.
Bunlardan bazılarını açıklayacak olursak;
ABS:Otomobilin durma mesafesini çok fazla etkilemeyen ancak kaygan zeminlerde tekerleklerin kilitlenmesini önleyen ve direksiyon hakimiyetini kaybetmeye engel olan güvenlik sistemidir.Yeni araçların neredeyse tamamında ABS sistemi bulunmaktadır.
EMNİYET KEMERİ:Sürücülerin ve yolcuların olası kaza olaylarında canlarını çok yüksek bir oranla koruyan güvenlik sistemleridir.Çok basit gibi görünse de çok önemli ve kısa mesafe dahi olsa kullanılması zorunlu olan bu güvenlik sistemi insanların hayatlarını koruyabilmektedir.Yolcunu herhangi bir ani frende camdan çıkmasını başını ya da gövdesini herhangi bir yere çarpmasını önleyen güvenlik elemanıdır.
Araştırmalara göre aracın saatte 80 km hızla duvara çarpma anında gerçekleşenler sırasıyla şöyle sıralanmaktadır.
Çarpmadan 26 mili saniye sonra ön tamponlar araca gömülür.Araç kendi ağırlığının 30 katı bir kuvvetle frenlenir.Sürücü ve yolcular emniyet kemeriyle bağlı değillerse 80 km süratle araç içinde harekete devam ederler.
-30 milisaniye sonra sürücü koltuğuyla beraber 15 cm öne doğru fırlar.
-44 milisaniye sonra sürücü göğüs kafesiyle direksiyona çarpar.
-50 milisaniye sonra araç ve içindekiler üzerinde kendi ağırlıklarının 80 katı büyüklükte bir kuvvet etki eder.
-68 milisaniye sonra sürücü 9 tonluk bir kuvvetle gösterge paneline çarpar.
-92 mili saniye sonra sürücü yanındaki yolcuyla beraber aynı anda kafasını ön cama çarpar,yolcu bu çarpmayla kafasına ölümcül bir darbe alarak camdan dışarı fırlar.
-100 milisaniye sonra direksiyon tarafından tutulan sürücü tekrar aracın içine düşer .
-110 milisaniye sonra sürücünün arkasında oturan yolcu,sürücü seviyesine yükselir ve kafasıyla sert bir darbe yapar aynı anda kendisi de sert bir darbe alır.
-150 milisaniye sonra tekrar sessizlik egemen olur.Cam,çelik,plastik parçaları yere düşer
-200 milisaniyeden daha kısa süre içerisinde her şey biter.
Yani burada emniyet kemerinin önemini görüyoruz olsa gerek..Buradan çıkarılacak en önemli ders ise bütün yukardaki yazılanlar sn'den daha kısa bir zamanda olmaktadır.!
(YAPILAN BU ARAŞTIRMALAR EMNİYET KEMERİ TAKMANIN NE DENLİ ÖNEMLİ OLDUĞUNU GÖSTERMEKTEDİR.)
HAVA YASTIĞI (AİRBAG)(SRS) :Kazalarda pek çok kişi başlarını direksiyona ya da kontrol paneline çarparak yaralanmakta hatta ölmektedir.Hava yastığının amacı olası ani frenlerde vs. bu çarpmalarda yaralanmaları en aza indirmektir.Ancak hava yastığı,yalnızca sürücü ve emniyet kemerlerinin sağladığı korumaya takviyedir.
ESP:Tek başına bir anlamı olmayan bu sistem;ABS(kilitlemeyi önleyen frenleme sistemi) ve TCS (veya ASR) (patinaj önleme sistemi) ikisi ESP sistemine destek verirler.ESP tekerleklere yerleştirilen birkaç adet sensörden oluşmaktadır.Olası tehlikeli durumlarda devreye başka güvenlik elemanları sokmakta,kendiside müdahale edebilmektedir.Yani beyin görevi görmektedir.
ESR:Frenleme esnasında otomobil lastiklerinin kilitlenmesini önleyerek daha kısa durma mesafelerini ve direksiyon hakimiyetinin kaybedilmesini engelleyen sistemlerin başında gelir.
BAS YA DA EBA:”Brake Assist System” ve “Emergency Brake Assist”in kısaltmaları olan BAS ya da EBA,sürücünün fren pedalına sert basması halinde devreye girerek freni tam olarak devreye sokan güvenlik elemanıdır.
MSR:”Motor Schleppmomenten Regelung”un kısaltması olan MSR, özellikle kaygan zeminlerde sürücünün ayağını gaz pedalından çekmesiyle oluşacak kaymayı motor torkunu kullanarak önlemeye çalışan güvenlik elemanına denir.
ASR:Araçlarda patinaj önleyici sistemdir.
EBD:Fren yapılması halinde gücün ön ve arkadaki akslara dengeli bir şekilde dağılmasını sağlayan ve böyleye güvenli frenlemeyi öngören güvenlik sistemidir.
ASC+T:Elektronik çekiş kontrol sistemi olarak tanımlanan sistem aracı seyir halindeyken sensörler aracılığıyla sürekli takip eder.Sürücü tehlike yaratacak durumlarda aracına gaz verse bile motor gücünü sınırlar.
CRUISE CONTROL:Otomatik hız kontrol sistemi olarak tanımlanır.Halk arasında adı hız sabitleyicidir.Aracın hızını belli,istenilen seviyeye getirdiğinizde siz devreden çıkarıncaya kadar o hızda gitmeye olanak sağlayan sistemdir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder