

GPS, Global Position System (Küresel Konumlama Sistemi) kelimelerinin baş harflerinden oluşmuş bir kısaltmadır. Askerî amaçlı kurulan bu sistem, düzenli olarak kodlanmış bilgiyi yollayan uydu ağıdır ve uydularla arasındaki mesafeyi ölçerek Dünya üzerindeki kesin yeri tesbit etmeyi mümkün kılar. Bu sistem 1980’li yıllardan itibaren sivil kullanıma açılmıştır. GPS Alıcıları, uydulardan gelen radyo sinyallerini alır, böylece yer belirleme mümkün olur. GPS sistemleri , askerî alanda ve havacılık gibi birçok alanda kullanılmaktadır. GPS sistemini navigasyon ile birlikte ele almak mantıklı olacaktır. Navigasyon, bir noktadan başka bir noktaya gitmek için en elverişli yolu tayin etme işlemidir. Navigasyon cihazları ise, Dünyanın çevresinde dönmekte bulunan 24 adet uydunun gönderdiği sinyallerin toplanması vasıtası ile konumunuzun hesaplandığı, sayısal haritalar sayesinde bu noktaların size görsel olarak gösterildiği sistemdir. Yol kılavuzu da size en kestirme yolu anında hesaplar. Ayrıca yolculuk sırasında hem sesli hem görsel olarak sizi yönlendirir. Cihaza entegre edilmiş olan sayısal haritalar, size anlık olarak nerde olduğunuzu sunar. Navigasyon sistemleri, uydudan aldıkları görüntüler veya kayıtlı harita yazılımları yardımıyla yön bulmayı kolaylaştıran sistemlerdir. Günlük hayatta GPS ve Navigasyon sistemlerinin birbiri ile aynı imiş gibi kullanıldığını görüyoruz. Oysa GPS, navigasyonun bir alt dalıdır. GPS uyduları uzaydan bu sistemlere sinyal gönderir. Navigasyon sistemleri yalnızca sinyali alır, dışarıya herhangi bir sinyal vermez.
Sistemin tam olarak çalışabilmesi için aracın bulunduğu yerin açık alan olması ve sinyallerin başka bir şey aracılığıyla kesilmemesi gerekir. Ormanlık arazilerde ve gökdelenlerin fazla olduğu yerleşim birimlerinde navigasyon sistemleri hızlı çalışmayabilir.
Günümüzde etkin olan 24 GPS uydusu vardır ve bu uydular Amerikan Hava Kuvvetlerine aittir. Bu uyduların her biri dünya yüzeyine aynı anda sinyal gönderirler. Bu gönderilen sinyaller navigasyon sistemlerince algılanır ve haritada adres ve koordinatlar olarak yansır. Gösterilen yere göre haritalardaki detaylar değişkenlik gösterebilir. Yüklü olan haritaya bağlı olarak bazı yerlerde yalnızca 20 metre ötesini gösterilirken, bazı uğrak yerlerde detaylı bir harita çıkartılabilir...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder