1 Kasım 2011 Salı

3D Ekran Kartları ve Shader




3D EKRAN KARTLARI

990’ların ortalarına kadar,3D dünyasının imgelerini oluşturacak CPU yoktu.Gerçekçi hareketler yaratmak için,gerekli işlemler ve dönüşümlerden dokulamaya kadar işlemler saniyenin altında gerçekleştirilmeliydi.Buna bağlı olarak bir oyunun her bir ekranında skoru ve tüm objelerin oyunda yer tutması gerekiyordu.Bu ve daha fazlası CPU tarafından yapılmaktaydı ve sonra ekran kartlarıyla bu sorun ortadan kalktı.Ekran kartları,yerleşik grafik işlem ile tasarlanmıştır.Bu kartlar 3D imge oluşturmada yardımcı olmaktadır.Ekran kartlarının CPU’ su yoktu ama bu imgeleri saklayacak RAM ‘ i vardı.

Bu ekran kartların çıkmasıyla birlikte bir takım sorunlarda beraberinde geldi.Bu kartlarla nasıl konuşulacağı ve kullanılacak olmasıydı.Bunun için 3D programın bir video karta temel işleri yapmak için gönderileceği standartlaşma yönerge kümesi (API) geliştirildi.Ekran kartlarındaki API ile insanlar 3D oyunlar yaparken kendi programlarında kullanılmasında yardımcı olmustur.

API,doğrudan ekran kartını kullanmakta ve doğrudan aygıt sürücüsüne göndermektedir.Bu API programları ile birlikte bir çok API geliştirildi.Ancak 2 tanesi günümüzde ayakta kalabildi.Bunlar openBL ve directx.Bu iki API’nin daha çok kullanılması grafik donanımını yönlendirmekte kolaylık sağladığını varsayabiliriz.

OpenGL standardı UNIX sistemler için geliştirilmiştir. Ancak zaman içerisinde birçok bilgisayar sisteminde çalışacak ve hem windows, hem de Apple bilgisayarları kapsayacak şekilde uyumlu hale getirilmiştir. 3D videonun daha güçlü olma isteği üzerine Microsoft kendi 3D grafik API’sini geliştirme kararı almıştır.



DirectX ise doğrudan donanımın kontrolünü almak ve donanımla doğrudan konuşmak için kullanıyor.Şu an popüler olan gelişmiş oyunların gerekli hızda çalışmalarını sağlamaktadır.. Microsoft’un DirectX’i geliştirirken temel amacı 3D uygulamaları ve oyunları Windows’da çalıştırmak için doğrudan donanım erişimi ile yüzde yüz stabil ortamlar oluşturmaktır.DirectX sadece grafik için değil ayrıca sesi, ağ bağlantılarını, giriş aygırlarını ve bilgisayarın diğer parçalarını da desteklemektedir. Her bir alt kümenin DirectDraw, Direct3D veya DirectSound gibi bir adı vardır.


EKRAN KARTLARI

Best Single Core Card - Gigabyte Super Overclock GTX 580 1.5GB En İyi Single Core Kartı - Gigabyte Super Overclock GTX 580 1.5GB

NVIDIA's GeForce GTX 580 is the fastest single chip graphics processor on the market right now. NVIDIA GeForce GTX 580 şu anda piyasadaki en hızlı tek çipli grafik işlemcisi. Gigabyte has taken the base part and done a massive overclock for their Super Overclock Series GTX 580 graphics card to give it an amazing 855MHz core clock speed and an effective memory clock of 4.1GHz. Gigabyte inanılmaz 855MHz çekirdek saat hızı ve etkili bir bellek saat hızı 4.1GHz vermek için onların Super Overclock Serisi GTX 580 grafik kartı için büyük bir hızaşırtma temel katılmış ve yaptı. This combined with 1.5GB of memory allows this graphics card to pump out some serious frame rates in just about any game on the market today at some very high resolutions with full filtering enabled. 1,5 GB bellek ile birlikte bu bazı çok yüksek çözünürlüklerde tam etkin filtreleme ile bu grafik kartı piyasadaki herhangi bir oyun hakkında bugün sadece bazı ciddi kare hızları pompa sağlar. It draws some serious power though with a recommended 750W power supply with a 6-pin and 8-pin PCI-Express graphics power connectors. Bu bir 6-pin ve 8-pin PCI-Express grafik güç konnektörleri ile önerilen bir 750W güç kaynağı rağmen bazı ciddi bir güç çekiyor. It also is not the most silent of cards with three high speed fans to help keep the temps down. Ayrıca temps aşağı tutmak yardımcı olmak için üç adet yüksek hızlı fan ile en sessiz kart değildir. Priced around $535.

En İyi Alternatif Tek Çekirdekli Kartı - Sapphire Radeon HD 6970 2GB

NVIDIA GeForce GTX 580 en hızlı ekran kartı olsa da, yüksek bir fiyat etiketi ve yüksek güç gereksinimleri taşır. AMD's Radeon HD 6970 has been on the market for some time now but it is still the companies flagship single chip solution that offers some strong performance without quite as step of power requirements or as loud of cooling solutions. AMD'nin Radeon HD 6970 şu anda piyasada bir süre oldu ama yine de oldukça güç gereksinimleri adım veya soğutma çözümleri yüksek sesle olmadan bazı güçlü performans sunan şirketlerin amiral gemisi tek çipli çözüm. Sapphire's second generation of the card offers up 2GB of memory, wide selection of video connectors and EyeFinity support make this a great card for those looking to use multiple displays. Sapphire kartın ikinci nesil 2GB bellek imkanı sunar, video bağlantılarıyla geniş bir seçki ve Eyefinity desteği, çoklu ekran kullanmak isteyenler için harika bir kart yapmak. Of course, if you are looking at a single display, it has no problems up to 2560x1600 with filtering. Tabii ki tek bir ekranda bakıyorsanız, filtreleme ile hiçbir sorunları 2560x1600 vardır. It still requires at least a 550W power supply with .

Multi-Core Kartı - Sapphire Radeon HD 6990 4GB

NVIDIA may hold the top spot for a single graphics processor card but when it comes to two on a single board, AMD's Radeon HD 6990 just does a better overall job. NVIDIA, tek bir grafik işlemcisi kartı için üst noktaya tutabilir ama tek bir yönetim kurulu iki gelince, AMD'nin Radeon HD 6990, sadece daha iyi bir genel iş yapar. This is especially true for those that are looking to use the EyeFinity feature to span a game across three displays. Bu üç ekran boyunca bir oyun span Eyefinity özelliği kullanabilmek için arıyorsanız bu özellikle doğrudur. The 4GB of graphics memory allows full resolutions with some filtering depending upon the game. Grafik belleği 4GB oyun bağlı olarak bazı filtreleme tam kararlar verir. Sapphire also includes a number of adapters for hooking up the mini-DisplayPort outputs to HDMI and DVI based monitors. Sapphire aynı zamanda mini DisplayPort, HDMI ve DVI tabanlı monitörler için çıkışları bağlamak için adaptörler bir dizi içerir. The card is based upon two Radeon HD 6970 graphics cores running at slightly lower resolutions effectively creating a CrossFire solution on a single card. Kartı biraz daha düşük çözünürlüklerde, etkili tek bir kartta CrossFire çözüm oluşturma hızında çalışan iki adet Radeon HD 6970 grafik çekirdeği üzerine kuruludur. Power requirements are a bit step at 750W or more for the power supply with two 8-pin PCI-Express graphics power connectors required. Güç gereksinimleri için 750W veya daha fazla gerekli olan iki adet 8-pin PCI-Express grafik güç konnektörleri ile güç kaynağı biraz adım. Priced around $800. Manufacturer's Site

En İyi Alternatif Multi-Core Kartı - EVGA GeForce GTX 590 3GB Seri


NVIDIA's dual graphics processor card offers a lot of performance but falters due to the more limited 3GB of memory. NVIDIA'nın çift grafik işlemcili kart çok fazla bir performans sunuyor ama daha sınırlı 3GB bellek nedeniyle bocalıyor. When running at very high resolutions over multiple displays, the memory restricts the ability to use filters and effects. Çok yüksek çözünürlüklerde birden çok ekran üzerinde çalışırken, bellek, filtreler ve efektler kullanma yeteneğini kısıtlar. It still does quite well, just not as well or as efficiently as AMD's solution. Hala sadece iyi ya da etkin bir şekilde AMD'nin çözüm olarak oldukça iyi. Still, there are times where the NVIDIA solution does an improved job especially if the game supports PhysX. Yine de, oyun PhysX NVIDIA çözümü destekleyen, özellikle gelişmiş bir iş olmadığı zamanlar vardır. Power requirements are still quite high with the need of a 700W power supply and two 8-pin PCI-Express graphics power connectors. Güç gereksinimleri, 700W güç kaynağı ve iki adet 8-pin PCI-Express grafik güç konnektörleri ihtiyacı ile hala oldukça yüksektir. Priced around $800 or more.

AMD CrossFire Kurulum - Sapphire FleX Radeon HD 6870 1GB


AMD's Radeon HD 6870 graphics card offers some surprising value and performance. AMD'nin Radeon HD 6870 grafik kartı, şaşırtıcı bazı değer ve performans sunar. The graphics card can easily handle most games up to the popular 1920x1080 resolutions without any problems all while being extremely efficient. Son derece verimli olurken grafik kartı kolayca herhangi bir sorun olmadan popüler 1920x1080 çözünürlüklerde çoğu oyunda işleyebilir. Put two of these together and it offers a solid performance boost and great EyeFinity support for up to three monitors. Birlikte bu iki koyun ve sağlam bir performans artışı ve üç monitöre kadar büyük bir Eyefinity destek sunar. The Sapphire FleX version of the Radeon HD 6870 corrects a big issue with the original design that only supported DisplayPort monitors when running a triple monitor setup. Sapphire Radeon HD 6870 FleX sürümü, üçlü monitör kurulumu çalıştırırken sadece desteklenen DisplayPort monitörleri özgün tasarım ile büyük bir sorunu giderir. This version can hook up to three DVI based monitors with the two DVI ports and the third through a supplied HDMI to DVI adapter. Bu sürüm, iki DVI çıkışı ve bir verilen HDMI üzerinden DVI adaptörü üçüncü ile üç DVI tabanlı monitörler kadar kanca olabilir. Power requirements are for a 750W or higher power supply with four 6-pin PCI-Express graphics power connectors between the two cards. Iki kart arasında dört adet 6-pin PCI-Express grafik güç konnektörleri ile 750W veya daha yüksek bir güç kaynağı Güç gereksinimleri için. Priced around $200 per card. .


NVIDIA SLI Kurulum - EVGA GeForce GTX 570 1.2GB SuperClocked


Looking to put together a multiple card solution that offers the performance near that of a GeForce GTX 590? GeForce GTX 590 yakın performans sunan bir çoklu kart çözüm bir araya getirmek için mi arıyorsunuz? That is exactly what using two GeForce GTX 570 cards can achieve. Bu tam olarak iki adet GeForce GTX 570 kartları kullanarak ne elde edebilirsiniz. Using the EVGA GeForce GTX 570 Superclocked makes that even easier with their core clocks pushed to nearly 800MHz. EVGA GeForce GTX 570 SuperClocked kullanarak, yaklaşık 800MHz itti çekirdek saatleri ile çok daha kolay hale getirir. This allows the two cards to drive multiple displays with little trouble or a single high resolution display with full effects and filters without hurting frame rates. Bu iki kart, çoklu ekran biraz sorun ya da tek bir kare hızları zarar vermeden tam olarak efekt ve filtreler ile yüksek çözünürlüklü ekran ile sürücü sağlar. Additionally, if a game supports PhysX, one card can be used for graphics while the other for physics. Ayrıca, bir oyun PhysX desteği, bir kart bulurken, diğer fizik grafikler için kullanılan olabilir. Power supply requirements are pretty steep with roughly 800W or higher and four 6-pin PCI-Express graphics power connectors split between the two cards. Güç kaynağı, iki kart arasındaki bölünmüş yaklaşık 800W ya da daha yüksek ve dört adet 6-pin PCI-Express grafik güç konnektörleri ile oldukça dik. Price per card is roughly $350.


Shader Nedir?

Shader
Bilgisayar grafiklerinde tarayıcı(shader), görüntü yaratımlarını gerçekleştirmek için grafik kaynakları tarafından kullanılan yazılım komutlarıdır.Tarayıcılar 3D uygulamaların,GPU nun eski sabit işhatları yerine programlanabilir işhatlarını programlayabilmesine olanak tanır .Böylece GPU nun gelişmiş özellikerinden daha rahat faydalanılır.
Teknik olarak tarayıcı(shader),herhangi bir nesnenin rengini hesaplayan parçadır.GPU lar geliştikçe OpenGL ve Direct3D gibi büyük grafik kütüphaneleri ,kendi API lerinde özel tarama fonksiyonları sunmaya başladılar. Tepe tarayıcıları grafik işlemcisine verilen her tepe noktası için bir defa çalıştırılır.Bu işlem, tepe noktasının 3 boyutlu pozisyonun ekranda gözükecek 2 boyutlu koordinatına çevrilmesi için yapılır.Tepe tarayıcısı pozisyon,renk, doku koordinatları gibi özellikler üzerinde işlem yapabilirken yeni bir tepe noktası yaratamaz.Bu tarayıcının çıktısı bir diğer tarayıcıya aktarılır.
Geometrik Tarayıcı,herhangi bir ağ üzerindeki tepe noktalarını silebilir veya yenilerini ekler.Geomtirik Tarayıcılar, var olan ağa hacimsel detay kazandırmak içinde kullanılabilir ki bunu CPU ya yaptırmak ekstra yük getirecektir.
Nokta Tarayıcılar herbir noktanın(pixelin) renk değerini hesaplarlar.Buraya girdiler,grafik işhattına giden poligonları dolduran ızgara ünitesinden gelir.Nokta tarayıcılar genellikle ışıklandırma efektleri,pütür kaplama(bump mapping) veya ton ayarı için kullanılır. Basitleştirilmiş Grafik İşleme Birimi İşhattı
CPU tarayıcı dili ile derlenmiş komutları ve geometri bilgilerini GPU ya yollar.
Tepe tarayıcısında geometri hesaplanır ve ışıklandırma hesapları yapılır.
Geometrik tarayıcı varsa bazı geomtrik değişimler yapılır.
Hesaplanan geometrik yapı üçgenlere bölünür. Üçgenler 2x2 pixelden oluşan karelere dönüştürülür.

Parelel İşleme
Tarayıcılar,aynı anda ,ekrandaki her pixel veya tepe noktası gibi birçok elementi dönüştümek için yazılmıştır.Bu, parelel işleme gerektirir ki günümüz GPU ları çok işlemcili tasarımlarıyla buna olanak tanıyarak bu işlemlerin daha hızlı yapılmasını sağlar.


Tarayıcı Programlama
OpenGL 1.5 versiyondan beri C benzeri Tarayıcı dilini,başka dıya GLSL yi içeririr.Ayrıca Nvidia tarafından geliştirilen Cg dili(GLSL ile benzer bir sintak kullanır) için de arayüz sunar. Direct3D de ise tarayıcılar HLSL dili ile programlanır.Ancak tarayıcının karmaşıklığı ve tipi hangi tip Direct3D kullandığınıza bağlı olarak değişir.


Hiç yorum yok: